Ως «εξερευνήτρια» της ανθρώπινης συμπεριφοράς παρατηρώ με μεγάλο ενδιαφέρον την επίδραση των social media στην διαμόρφωση της εικόνας του εαυτού και στην αυτοεκτίμηση. Όλα τα κοινωνικά δίκτυα «αξιολογούν» μέχρι ένα βαθμό το επίπεδο της δημοτικότητας μας και της επίδρασης μας σε ένα μεγάλο διαδικτυακό κοινό. Το Twitter π.χ. μας ενημερώνει ότι κάποιος έκανε retweet το tweet μας σε χ αριθμό ατόμων, το Facebook έχει likes, σχόλια και shares, το Instagram επίσης έχει likes και σχόλια. Πόσο σημαντικά και απαραίτητα μας έχουν γίνει αυτά τα ‘likes’ στην αυτοεκτίμηση μας; Εκτιμούμε αυτές τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες ψευδο- φήμης και διαδικτυακής δημοτικότητας το ίδιο με τις πραγματικές συναναστροφές μας;
Στη σημερινή εποχή, τα social media αποτελούν ένα τρόπο σύνδεσης με φίλους και τον κόσμο, και αποτελούν μέρος των καθημερινών μας τελετουργιών. Αλλά, συχνά αυτή η καθημερινή ‘άκακη’ συνήθεια μπορεί να εξελιχθεί σε καταστροφική, ναρκισσιστική συνήθεια που επιδρά αρνητικά στην αυτοεκτίμηση μας και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τους άλλους.
Το πανεπιστήμιο του Salford στην Αγγλία διεξήγαγε μια έρευνα για την επίδραση των social media στην αυτοεκτίμηση και το στρες, και στα αποτελέσματα αναφέρει ότι το 50% των 298 συμμετεχόντων δήλωσαν ότι τα κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook και το Twitter έριχναν την αυτοεκτίμηση τους και έκαναν τη ζωή τους χειρότερη, λόγω της σύγκρισης με τις ζωές των άλλων.