Social Media

Κολώνη Παναγιώτα • 11 Ιουνίου 2019
social media

Ως «εξερευνήτρια» της ανθρώπινης συμπεριφοράς παρατηρώ με μεγάλο ενδιαφέρον την επίδραση των social media στην διαμόρφωση της εικόνας του εαυτού και στην αυτοεκτίμηση. Όλα τα κοινωνικά δίκτυα «αξιολογούν» μέχρι ένα βαθμό το επίπεδο της δημοτικότητας μας και της επίδρασης μας σε ένα μεγάλο διαδικτυακό κοινό. Το Twitter π.χ. μας ενημερώνει ότι κάποιος έκανε retweet το tweet μας σε χ αριθμό ατόμων, το  Facebook έχει likes, σχόλια και shares, το Instagram επίσης έχει likes και σχόλια. Πόσο σημαντικά και απαραίτητα μας έχουν γίνει αυτά τα ‘likes’ στην αυτοεκτίμηση μας; Εκτιμούμε αυτές τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες ψευδο- φήμης και διαδικτυακής δημοτικότητας το ίδιο με τις πραγματικές συναναστροφές μας;


 Στη σημερινή εποχή, τα social media αποτελούν ένα τρόπο σύνδεσης με φίλους και τον κόσμο, και αποτελούν μέρος των καθημερινών μας τελετουργιών. Αλλά, συχνά αυτή η καθημερινή ‘άκακη’ συνήθεια μπορεί να εξελιχθεί σε καταστροφική, ναρκισσιστική συνήθεια που επιδρά αρνητικά στην αυτοεκτίμηση μας και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τους άλλους.


 Το πανεπιστήμιο του Salford στην Αγγλία διεξήγαγε μια έρευνα για την επίδραση των  social media στην αυτοεκτίμηση και το στρες, και στα αποτελέσματα αναφέρει ότι το 50% των 298 συμμετεχόντων δήλωσαν ότι τα κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook και το Twitter έριχναν την αυτοεκτίμηση τους και έκαναν τη ζωή τους χειρότερη, λόγω της σύγκρισης με τις ζωές των άλλων.

Τα social media μας προσφέρουν ένα ψεύτικο αίσθημα ότι ανήκουμε και συμμετέχουμε, το οποίο όμως δεν βασίζεται σε πραγματικές εμπειρίες και συναναστροφές. Είναι εύκολο να χαθούμε σε συγκρίσεις που τελικά επιδρούν αρνητικά στην αυτοεκτίμηση μας. Οι ζωές των άλλων, από τις οποίες βλέπουμε μόνο στιγμιότυπα τους, φαίνονται τέλειες. Μπορούμε να κατασκευάσουμε την εικόνα μας όπως ακριβώς θέλουμε, και αν δεν θυμόμαστε ότι αυτό που βλέπουμε είναι προσεχτικά επιλεγμένα και κατασκευασμένα-συχνά στιγμιότυπα, μπορεί και να τους αποδώσουμε μεγαλύτερη βαρύτητα από όση αξίζουν.


Πώς να καταλάβετε αν η χρήση των social media επιδρά αρνητικά.


  • Αν νιώθετε άβολα ή ανήσυχοι όταν δεν μπορείτε να έχετε πρόσβαση στους λογαριασμούς σας.
  • Αν επηρεάζουν τον τρόπο που σκέφτεστε ή αισθάνεστε για τον εαυτο σας. Όσο πιο άδεια είναι η ζωή ενός ατόμου, τόσο μεγαλύτερη η έλξη στον εικονικό κόσμο του διαδικτύου.
  • Αν οι σχέσεις και η επικοινωνία στον πραγματικό κόσμο σας δυσκολεύουν.
  • Αν οι δημοσιεύσεις των άλλων σας προκαλούν ζήλεια και αισθήματα ανεπάρκειας.
  • Αν μετράτε την επιτυχία σας από τον αριθμό των ‘φίλων’ και των likes που συγκεντρώνετε.


Όταν παρατηρήσουμε ότι η αυτοεκτίμηση μας υποφέρει λόγω των social media, είναι σημαντικό να επανασυνδεθούμε με την προσωπική μας πραγματικότητα, απλά κλείνοντας για λίγο το διαδίκτυο. Είναι πιο παραγωγικό να κάνουμε αλλαγές στην πραγματική μας ζωή που θα μας βοηθησουν να νιώσουμε πιο πετυχημένοι και ασφαλείς, παρά να ξοδεύουμε χρόνο και ενέργεια χτίζοντας μια εικονική ζωή.


 Ο τρόπος που ο καθένας κάνει χρήση των social media φανερώνει πολλά για τον χαρακτήρα του. Προσπαθείστε να κάνετε ένα βήμα πίσω και να εξετάσετε τους λογαριασμούς σας. Τί δείχνουν για εσάς αυτά που ανεβάζετε, τί εικόνα προσπαθείτε να προωθήσετε; Η πιο σημαντική σχέση που έχει κανείς είναι η σχέση με τον εαυτό του. Διατηρείστε την αυθεντικότητα σας και δώστε έμφαση στις πραγματικές σχέσεις. Άλλωστε η ευτυχία μας καθορίζεται από τις ουσιαστικές σχέσεις που υπάρχουν στη ζωή μας. Και αυτές δεν εξαρτώνται από ένα κλικ.

Το μυστικό της ευτυχίας
Από Κολώνη Παναγιώτα 11 Ιουνίου 2019
Οι άνθρωποι που έχουν πιο καλές σχέσεις στην προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική τους ζωή είναι πιο ευτυχισμένοι, πιο υγιείς και ζουν περισσότερο. Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι που βιώνουν μια ανεπιθύμητη μοναξιά και απομόνωση, είναι πιο δυστυχισμένοι, η υγεία τους φθίνει απο τη μέση ηλικία, ο εγκέφαλος τους εκφυλίζεται νωρίτερα, και γενικά ζουν λιγότερο.
Διαζύγιο και παιδιά
Από Κολώνη Παναγιώτα 11 Ιουνίου 2019
Η διαδικασία είναι οδυνηρή, και το πώς οι γονείς θα το αντιμετωπίσουν θα επιβαρύνει ή θα βοηθήσει τα παιδιά να το αποδεχτούν. Το επιθυμό είναι να ανακοινώσουν μαζί τα νέα, αποφεύγοντας να κατηγορήσουν ο ένας τον άλλο, αλλά αναλαμβάνοντας και οι δυο την ευθύνη του χωρισμού.
Θάνατος - Απώλεια
Από Κολώνη Παναγιώτα 11 Ιουνίου 2019
Η ζωή είναι μια μακριά σειρά από απώλειες. Στη διάρκεια της ζωής μας θα θρηνήσουμε σχέσεις, ανθρώπους, όνειρα, δουλειές, απώλειες μικρότερες και μεγαλύτερες που θα μας αλλάζουν με το πέρασμα τους.
Περισσότερα Άρθρα