Η απόρριψη και οι συνέπειες της

Κολώνη Παναγιώτα • 11 Ιουνίου 2019
Η απόρριψη και οι συνέπειες της

Έχει αποδειχτεί ότι η απόρριψη οδηγεί σε κατάθλιψη, εθισμούς και προβληματικές συμπεριφορές (επιθετικότητα, αντικοινωνικότητα). Είναι επίσης ξεκαθαρο ότι η συναισθηματική μας κατάσταση είναι άρρηκτα δεμένη με τη φυσική μας κατάσταση. Το στρες μιας απόρριψης ενεργοποιεί ένα συναγερμό στον εγκέφαλο παρόμοιο με αυτό ενός φυσικού τραυματισμού και πυροδοτεί δραστηριότητα σε γονίδια που οδηγουν σε φλεγμονή στο σώμα. Ενώ η φλεγμονή αποτελεί αντίδραση του οργανισμού στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει ασθένειες και λοιμώξεις, η χρονια φλεγμονή έχει συνδεθεί με σοβαρές ασθένειες όπως η καταθλιψη, το άσθμα και οι καρδιακές παθήσεις. Παρ’όλα αυτά όπως και με οποιαδήποτε άλλα πολύπλοκα ανθρώπινα φαινόμενα, η ένταση της φλεγμονής που προκαλείται από την κοινωνική απόρριψη ποικίλει από άτομο σε άτομο, όπου κάποιοι είναι περισσότερο ικανοι να διαχειριστούν την απόρριψη και άλλοι λιγότερο. Ειδικά τα παιδιά που έχουν βιώσει την απόρριψη από τους γονείς αρχικά, ειναι επιθετικά, εχθρικά ή παθητικα επιθετικά, εξαρτημένα, συναισθηματικά ασταθή ή και απαθή, με χαμηλή αυτοεκτίμηση, συναισθήματα ανεπάρκειας και αρνητική κοσμοθεωρία (χαρακτηριστικά που διατηρούν και ως ενήλικες). Η αρνητική κοσμοθεωρία χαρακτηρίζεται από την πεποίθηση ότι ο κόσμος και οι άνθρωποι γενικότερα είναι εχθρικοί, απειλητικοί ή αρνητικοί με κάποιο τρόπο.

Πως να διαχειριστείτε την κοινωνική απόρριψη.



Μην το παίρνετε προσωπικά. Εάν κάποιος επανειλημμένα σας απορρίπτει προχωρείστε. Δεν μπορείτε να είστε φίλοι με όλους αλλά μόνο με λίγους που ταιριάζετε ουσιαστικά.


Κάντε μια εσωτερική ανασκόπηση. Υπάρχουν μερικοί τύποι προσωπικότητας που είναι πιο ευάλωτοι στην απόρριψη από ότι άλλοι. Αυτοί είναι συνήθως και πιο αγχώδεις, ευερέθιστοι, καταθλιπτικοί και απομονωμένοι. Αποφεύγουν τις συναναστροφές από φόβο κριτικής ή απόρριψης. Εάν ανήκετε σε αυτό το γκρουπ προσπαθήστε να περνάτε χρόνο με φίλους που είναι από τη φύση τους πιο κοινωνικοί. Η κοινωνικότητα τους μπορεί να σας βοηθήσει να ανοιχτείτε.


Ενισχυστε την αυτοεκτίμηση σας. Ο καλύτερος τρόπος να προστατέψετε τον εαυτό σας από τις επίπτώσεις μιας επώδυνης απόρριψης είναι να ασχοληθείτε με μια δραστηριότητα ή ένα χόμπι που σας κάνει να νιώθετε καλά με τον εαυτό σας.


Αναγνωρίστε τα προειδοποιητικά σημάδια. Ακόμα κι αν δεν νιώθετε τον πόνο μιας απόρριψης υπάχουν μερικά σημάδια που υποδεικνύουν ότι δεν το διαχειρίζεστε καλά. Π.χ. απομονωση από περίγυρο και δραστηριότητες, από το φόβο απόρριψης. Αναμονή απόρριψης και συναισθήματα δυσανασχέτησης προς άλλους ανθρώπους. Διακοπή σχέσεων με σκοπό να προλάβετε την πιθανή διακοπή. Πρόκληση συγκρούσεων σε μια σχέση με σκοπό να δημιουργηθούν λόγοι που θα δικαιολογούν μια διακοπή. Στροφή σε μη υγιείς μηχανισμούς που καλύπτουν τον συναισθηματικό πόνο (υπερφαγία, υπερκαταναλωτισμός, αλκοολισμός, ναρκωτικά).


Μην παραιτείστε από την προσπάθεια να συνδεθείτε με άλλους και μη γίνεστε σκληροί με τον εαυτό σας. Κάθε εμπειρία είναι μια ευκαιρία για μάθηση. Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας και θα είστε πιο ευτυχισμένοι με τους άλλους.

Το μυστικό της ευτυχίας
Από Κολώνη Παναγιώτα 11 Ιουνίου 2019
Οι άνθρωποι που έχουν πιο καλές σχέσεις στην προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική τους ζωή είναι πιο ευτυχισμένοι, πιο υγιείς και ζουν περισσότερο. Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι που βιώνουν μια ανεπιθύμητη μοναξιά και απομόνωση, είναι πιο δυστυχισμένοι, η υγεία τους φθίνει απο τη μέση ηλικία, ο εγκέφαλος τους εκφυλίζεται νωρίτερα, και γενικά ζουν λιγότερο.
Διαζύγιο και παιδιά
Από Κολώνη Παναγιώτα 11 Ιουνίου 2019
Η διαδικασία είναι οδυνηρή, και το πώς οι γονείς θα το αντιμετωπίσουν θα επιβαρύνει ή θα βοηθήσει τα παιδιά να το αποδεχτούν. Το επιθυμό είναι να ανακοινώσουν μαζί τα νέα, αποφεύγοντας να κατηγορήσουν ο ένας τον άλλο, αλλά αναλαμβάνοντας και οι δυο την ευθύνη του χωρισμού.
Θάνατος - Απώλεια
Από Κολώνη Παναγιώτα 11 Ιουνίου 2019
Η ζωή είναι μια μακριά σειρά από απώλειες. Στη διάρκεια της ζωής μας θα θρηνήσουμε σχέσεις, ανθρώπους, όνειρα, δουλειές, απώλειες μικρότερες και μεγαλύτερες που θα μας αλλάζουν με το πέρασμα τους.
Περισσότερα Άρθρα