Σχέση μητέρας - αγοριού

Κολώνη Παναγιώτα • 11 Ιουνίου 2019
Σχέση μητέρας - αγοριού

Μια σχέση στο ξεκίνημα της χαρίζει υποσχέσεις υπέροχων εμπειριών: τρυφερότητα, συντροφικότητα, έρωτας, χαρά, γέλιο, το τέλος της μοναξιάς. Όμως μια πραγματικότητα που στοιχειώνει πολλές σχέσεις είναι η περίπλοκη σχέση ανάμεσα σε έναν άντρα και τη μητέρα του.


Για χρόνια επικρατούσε η λανθασμένη άποψη πως η πολύ στενή σχέση ενός αγοριού με τη μητέρα του θα τον κάνει αδύναμο, άτολμο και εξαρτημένο. Η αλήθεια είναι πως μια ζεστή, αυθεντική σχέση με τη μητέρα είναι καταλυτική για τη ζωή του αγοριού:


1) έχει βρεθεί πως τα αγόρια που δεν δημιούργησαν ασφαλή δεσμό με τη μητέρα σαν βρέφη, παρουσιάζουν προβλήματα συμπεριφοράς (κυρίως επιθετικότητα) αργότερα στη ζωή τους.


2) Τα αγόρια που έχουν καλή σχέση με τη μητέρα, έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο. Οι μητέρες είναι συνήθως αυτές που καλλιεργούν τη συναισθηματική νοημοσύνη, μαθαίνοντας τους να αναγνωρίζουν και να εκφράζουν τα συναισθήματα τους όπως και το να μπορούν να μπουν στη θέση των άλλων (ενσυναίσθηση). Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά αποκτούν αυτογνωσία και μεγαλύτερο αυτοέλεγχο.


3) Μια ζεστή, ειλικρινής σχέση ανάμεσα σε ένα αγόρι και τη μητέρα του προστατεύει την ψυχική του υγεία. Έρευνες δείχνουν ότι τα αγόρια που έχουν καλή σχέση με τη μητέρα τους, έχουν υψηλά επίπεδα αυτοεκτίμησης. Για παράδειγμα, δεν πιστεύουν ότι πρέπει να το παίζεις σκληρός, να αντιμετωπίζεις τα προβλήματα μόνος σου, ή να χρησιμοποιείς επιθετικότητα και βια για να επιβληθείς. Αυτά τα αγόρια έχουν πιο ανοιχτούς ορίζοντες, πιο δυνατές φιλίες και κινδυνεύουν πολύ λιγότερο από άγχος και κατάθλιψη στη ζωή τους.


4) Τα αγόρια στην περίοδο της εφηβείας που είναι κοντά στη μητέρα  πειραματίζονται λιγότερο με επικίνδυνες συμπεριφορές. Έχει αποδειχτεί ότι η καλή επικοινωνία μειώνει την αρνητική επιρροή που ασκείται από συνομήλικους.


5) Τα αγόρια που έχουν καλή σχέση με τη μητέρα τους είναι πιο επιτυχημένοι σαν ενήλικες και στον επαγγελματικό αλλά και στον προσωπικό τομέα. Λόγω της συναισθηματικής νοημοσύνης που έχει καλλιεργηθεί από τότε που το αγόρι σαν νήπιο είχε την ενθάρρυνση να μιλήσει αντί να φωνάζει, τα αγόρια αυτά μεγαλώνουν με πολύτιμες επικοινωνιακές δεξιότητες που τους επιτρέπουν να αντιμετωπίζουν καλύτερα προκλήσεις και δυσκολίες της ενήλικης ζωής.


Κάποιες μητέρες όμως, δεν μπορούν να πουν όχι στους γιούς τους και δεν μπορούν να ξεχωρίσουν ανάμεσα στο «σ’ αγαπώ», το «θέλω να με αγαπάς» και το «θέλω να με ικανοποιείς». Αυτό που η μητέρα δεν συνειδητοποιεί είναι ο εγωκεντρισμός που έντεχνα κρύβει πίσω από την ανευ όρων προσφορά της. Αρνείται να αναγνωρίσει την αδυναμία της. Αντιθέτως την καμουφλάρει ως ‘θυσία’, με την αποδοχή της ίδιας της κοινωνίας που επικροτεί την ιδέα της μητέρας «οσιομάρτυρα» που θυσιάζει τα πάντα για το καλό του παιδιού της, αγνοώντας το γεγονός ότι όλη αυτή η αυτοθυσία έχει μεγάλο τίμημα. Η μητέρα σε αυτή την εικόνα είναι ιερή, αξιοθαύμαστη,  προσφέρει τα πάντα, θυσιάζει τα πάντα για το καλό του παιδιού της. Όμως δεν διστάζει να το θυμίζει με κάθε τρόπο στο παιδί της (ότι της «χρωστάει»), ακόμα και να το ενοχοποιεί επειδή δέχτηκε όλα όσα εκείνη απλόχερα πρόσφερε για να καλύψει δικές της ανασφάλειες.


Υπάρχουν και μητέρες που είναι πολύ δεσποτικές και ασκούν μια πολύ αυστηρή πειθαρχία, οι οποίες δεν αφήνουν χώρο στους γιούς τους ώστε να να μπορέσουν να αυτονομηθούν και να ανεξαρτητοποιηθούν. Παρεμβαίνουν και ελέγχουν τα πάντα. Είναι υπερπροστατευτικές και δεν επιτρέπουν να τεστάρει τις δυνατότητες του και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ζωής. Μέσα από αυτή τη συμπεριφορά ευνουχίζουν τους γιούς τους, ενισχύουν το φόβο τους για τις γυναίκες και τραυματίζουν την αντρική τους ταυτότητα. Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα είναι ένας άντρας αδύναμος και εξαρτημένος. Ασυνείδητα οι άντρες αυτοί είτε εξιδανικεύουν, ή δαιμονοποιούν τις γυναίκες. Οι περισσότεροι άντρες που δεν έχουν λύσει τα θέματα στη σχέση με τη μητέρα κάνουν και τα δύο, πρώτα εξιδανικεύουν τη σύντροφο και μετά τη δαιμονοποιούν.

Τα σημάδια που αποκαλύπτουν αν ο σύντροφος σας έχει δύσκολη σχέση με τη μητέρα του:


  • αποφεύγει να έρθει σε αντιπαράθεση μαζί της
  • παίρνει πάντα το μέρος της
  • δεν μπορεί να πει όχι σε ότι του ζητήσει
  • δεν δέχεται να ακούσει κάτι αρνητικό για εκείνη


Αν τα παραπάνω σας είναι οικεία είναι σημαντικό να ξέρετε πώς να προσεγγίσετε το θέμα αυτό με τον σύντροφο σας και τί να περιμένετε.


Αξιολογήστε την κατάσταση. Αποφασίστε αν μπορείτε να ζήσετε με αυτήν την κατάσταση.


Το κλειδί βρίσκεται στην μεταξύ σας επικοινωνία. Μπορεί ο σύντροφος σας να μην συνειδητοποιεί πόσο επηρεάζεται η σχέση σας. Μιλήστε ήρεμα και και ξεκάθαρα για το πώς νιώθετε. Μην γκρινιάζετε και μην τον κατηγορείτε. Να είστε σταθερή αλλά όχι επιθετική. Διαλέξτε με προσοχή τις λέξεις που θα χρησιμοποιήσετε, π.χ. « καταλαβαίνω ότι η μητέρα σου είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής σου. Αισθάνομαι όμως ότι πάντα έρχομαι δεύτερη. Θέλεις να συζητήσουμε αν γίνεται κάπως να διορθώσουμε τις ισορροπίες;». Σε καμία περίπτωση μην αναφέρετε το θέμα της εξάρτησης του. Αυτό αφορά τη μεταξύ τους σχέση και είναι δική τους ευθύνη να αναλάβουν να το αντιμετωπίσουν.


Να θέσετε όρια. Να είστε ειλικρινείς σε ότι αφορά τις ανάγκες σας αλλά και ρεαλίστριες για τι μπορεί να δεχτεί. Για παράδειγμα μπορεί να μη χρειάζεται να τρώτε μαζί κάθε Κυριακή αλλά κάθε 15 μέρες. Πρέπει όμως και εκείνος να είναι έτοιμος να επικοινωνήσει αυτά τα όρια αλλάζοντας τα δεδομένα.


Το να αγαπάς έναν άντρα με άλυτα θέματα στη σχέση του με τη μητέρα του απαιτεί υπομονή και κατανόηση όπως και την ικανότητα να προσπερνάς κάποια πράγματα. Η λογική σκέψη και η αποδοχή των περιορισμών του μπορούν να εξαλείψουν το θυμό και τη ζήλια. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη αγάπης. Η αγάπη που ένας άντρας νιώθει για τη μητέρα του διαφέρει από αυτή που νιώθει για τη σύντροφο του. Η κάθε μια έχει τη δική της θέση στη ζωή του και καμία δεν μπορεί να αντικαταστήσει την άλλη. Εάν ο άντρας το συνειδητοποιήσει αυτό θα πάψει να αισθάνεται ενοχές.


Οι άντρες που έχουν μάθει να ακούν και να εκφράζουν τα συναισθήματα τους είναι πολύ πιο ελκυστικοί. Και φυσικά, οι γιοί που νιώθουν ειλικρινή σεβασμό και αγάπη για τις μητέρες μπορούν πιο εύκολα να τα αναπαράγουν και στη σχέση με τη σύντροφο τους. Εάν όμως ο σύντροφος σας βίωνει μια δύσκολη σχέση με τη μητέρα του και ενώ έχετε δοκιμάσει τα πάντα, αρνείται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να οριοθετήσει καλύτερα τη σχέση του, είναι ώρα να προχωρήσετε. Δεν μπορούμε ποτέ να βοηθήσουμε κάποιον που δεν δέχεται ότι έχει πρόβλημα.

Το μυστικό της ευτυχίας
Από Κολώνη Παναγιώτα 11 Ιουνίου 2019
Οι άνθρωποι που έχουν πιο καλές σχέσεις στην προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική τους ζωή είναι πιο ευτυχισμένοι, πιο υγιείς και ζουν περισσότερο. Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι που βιώνουν μια ανεπιθύμητη μοναξιά και απομόνωση, είναι πιο δυστυχισμένοι, η υγεία τους φθίνει απο τη μέση ηλικία, ο εγκέφαλος τους εκφυλίζεται νωρίτερα, και γενικά ζουν λιγότερο.
Διαζύγιο και παιδιά
Από Κολώνη Παναγιώτα 11 Ιουνίου 2019
Η διαδικασία είναι οδυνηρή, και το πώς οι γονείς θα το αντιμετωπίσουν θα επιβαρύνει ή θα βοηθήσει τα παιδιά να το αποδεχτούν. Το επιθυμό είναι να ανακοινώσουν μαζί τα νέα, αποφεύγοντας να κατηγορήσουν ο ένας τον άλλο, αλλά αναλαμβάνοντας και οι δυο την ευθύνη του χωρισμού.
Θάνατος - Απώλεια
Από Κολώνη Παναγιώτα 11 Ιουνίου 2019
Η ζωή είναι μια μακριά σειρά από απώλειες. Στη διάρκεια της ζωής μας θα θρηνήσουμε σχέσεις, ανθρώπους, όνειρα, δουλειές, απώλειες μικρότερες και μεγαλύτερες που θα μας αλλάζουν με το πέρασμα τους.
Περισσότερα Άρθρα