
Πως να διαχειριστείτε την κοινωνική απόρριψη.
Μην το παίρνετε προσωπικά. Εάν κάποιος επανειλημμένα σας απορρίπτει προχωρείστε. Δεν μπορείτε να είστε φίλοι με όλους αλλά μόνο με λίγους που ταιριάζετε ουσιαστικά.
Κάντε μια εσωτερική ανασκόπηση. Υπάρχουν μερικοί τύποι προσωπικότητας που είναι πιο ευάλωτοι στην απόρριψη από ότι άλλοι. Αυτοί είναι συνήθως και πιο αγχώδεις, ευερέθιστοι, καταθλιπτικοί και απομονωμένοι. Αποφεύγουν τις συναναστροφές από φόβο κριτικής ή απόρριψης. Εάν ανήκετε σε αυτό το γκρουπ προσπαθήστε να περνάτε χρόνο με φίλους που είναι από τη φύση τους πιο κοινωνικοί. Η κοινωνικότητα τους μπορεί να σας βοηθήσει να ανοιχτείτε.
Ενισχυστε την αυτοεκτίμηση σας. Ο καλύτερος τρόπος να προστατέψετε τον εαυτό σας από τις επίπτώσεις μιας επώδυνης απόρριψης είναι να ασχοληθείτε με μια δραστηριότητα ή ένα χόμπι που σας κάνει να νιώθετε καλά με τον εαυτό σας.
Αναγνωρίστε τα προειδοποιητικά σημάδια. Ακόμα κι αν δεν νιώθετε τον πόνο μιας απόρριψης υπάχουν μερικά σημάδια που υποδεικνύουν ότι δεν το διαχειρίζεστε καλά. Π.χ. απομονωση από περίγυρο και δραστηριότητες, από το φόβο απόρριψης. Αναμονή απόρριψης και συναισθήματα δυσανασχέτησης προς άλλους ανθρώπους. Διακοπή σχέσεων με σκοπό να προλάβετε την πιθανή διακοπή. Πρόκληση συγκρούσεων σε μια σχέση με σκοπό να δημιουργηθούν λόγοι που θα δικαιολογούν μια διακοπή. Στροφή σε μη υγιείς μηχανισμούς που καλύπτουν τον συναισθηματικό πόνο (υπερφαγία, υπερκαταναλωτισμός, αλκοολισμός, ναρκωτικά).
Μην παραιτείστε από την προσπάθεια να συνδεθείτε με άλλους και μη γίνεστε σκληροί με τον εαυτό σας. Κάθε εμπειρία είναι μια ευκαιρία για μάθηση. Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας και θα είστε πιο ευτυχισμένοι με τους άλλους.